Corona – financieel

Gepubliceerd op 20 maart 2020. Laatst bijgewerkt: 29 oktober 13:20 uur

De stand van zaken verandert van dag tot dag. Dit is de meest recente situatie. Houd verder de website van de Rijksoverheid en je gemeente in de gaten.

Stand van zaken vanuit de Rijksoverheid

De extra tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering.

Tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers (Tozo)

De Tozo is een van de maatregelen om ondernemers, waaronder zzp’ers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud (maximaal € 1.500) tot het sociaal minimum. Daarnaast biedt de Tozo de mogelijkheid een lening voor bedrijfskapitaal aan te vragen om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. De lening bedraagt maximaal € 10.152. Er geldt een maximale looptijd van drie jaar.

Tozo 3 geldt voor de periode van 1 oktober 2020 tot 1 april 2020. Aanvragen kan in de maanden oktober en november met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020. Vanaf 1 december vraag je de regeling aan op de eerste van de desbetreffende maand.

Tozo 4 geldt van 1 april 2021 tot 1 juli 2021 en kent een vermogenstoets. Over deze regeling wordt begin 2021 meer bekend gemaakt.

Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen vind je hier.

TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb)

Deze regeling is de opvolger van de TOGS (tegemoetkoming Overbrugging Getroffen Sectoren) en is bedoeld voor mkb-bedrijven die structureel meer dan 30% omzetverlies leiden door de coronacrisis. In het 4e kwartaal van 2020 kunnen alle mkb bedrijven met 30% omzetverlies de verlengde TVL subsidie aanvragen. Er is geen beperking van SBI-codes, alleen krediet- en financiële instellingen zijn uitgezonderd. In kwartaal 1 en 2 van 2021 geldt de beperking van SBI-codes wel en is de regeling niet van toepassing op zorgondernemers.

De maximale tegemoetkoming is € 90.000, de minimale tegemoetkoming € 570. Om aanspraak te maken op de verlengde TVL moet je minimaal 3.000 euro aan vaste lasten hebben in 3 maanden.

Aanvragen doe je bij je woongemeente. Hiervoor is een digitaal formulier beschikbaar. Kijk hiervoor op de website van je gemeente. De TVL voor het vierde kwartaal is vanaf november aan te vragen. Meer informatie over de voorwaarden vind je hier.

NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud)

Ondernemers met personeel kunnen onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij omzetverlies. T/m 31 december geldt een omzetverlies van minimaal 20% als eis, vanaf 1 januari 2021 is dit 30%. Van 1 oktober 2020 t/m 30 juni 2021 is de NOW 3.0 van kracht, opgedeeld in drie subsidieblokken:

  • Blok 1: 1 oktober t/m 31 december (aanvragen mogelijk van 16 november t/m 21 december).
  • Blok 2: 1 januari t/m 31 maart (aanvragen mogelijk van 15 februari t/m 14 maart).
  • Blok 3: 1 april t/m 30 juni (aanvragen mogelijk van 17 mei t/m 13 juni).

Aanvragen doe je bij het UWV. Meer informatie over de voorwaarden vind je hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vier =