Motiverende gespreksvoering is een gesprekshouding die je kunt inzetten om anderen te helpen om hun gedrag te veranderen. Veranderen is niet makkelijk. Daarvoor heb je motivatie nodig. Motivatie kun je opwekken. Motiverende gespreksvoering is een gespreksstijl die je hierbij kunt gebruiken.
Je gebruikt een gidsende houding. Hierbij bied je kennis aan wanneer het nodig is of wanneer hierom gevraagd wordt. Je blijft neutraal en geeft dus geen richting aan de informatie die je deelt. Je kunt motiverende gespreksvoering in alle situaties inzetten en combineren met andere vormen van behandeling. Het proces van motiverende gespreksvoering omvat een aantal stappen. Deze doorloop je niet in vaste volgorde, maar laat je steeds terugkomen wanneer je iemand helpt.
Engageren: het opbouwen van een relatie
Het is belangrijk om een vertrouwensvolle en ondersteunende relatie op te bouwen. Dit doe je door empathie te tonen, open vragen te stellen en actief te luisteren naar het verhaal.
Focussen
In het gesprek komen vaak meerdere veranderdoelen aan bod. Door focus aan te brengen werk je naar een duidelijk resultaat. Dit doe je bijvoorbeeld met agendamapping: jullie brengen beide onderwerpen in die je belangrijk vindt. Vervolgens maken jullie een keus en bepalen jullie wat voorrang krijgt.
Uitlokken
Bij het uitlokken probeer je ‘verandertaal’ op te wekken. Dit zijn de redenen die iemand noemt waarom ze willen veranderen. Door je te richten op de verandertaal besteed je aandacht aan de positieve uitspraken over verandering, het uiten van wensen of redenen om te veranderen. Door deze verandertaal te benadrukken en te versterken, help je om de motivatie voor verandering te vergroten.
Naast verandertaal kan er ook behoudtaal zijn. Dat zijn uitspraken gericht op het behouden van de huidige situatie of het weerstand bieden aan verandering. Richten op behoudtaal betekent niet dat je deze uitspraken negeert of minimaliseert, maar eerder dat je ze verkent en begrijpt. Door aandacht te schenken aan de behoudtaal, kun je inzicht krijgen in de mogelijke obstakels die de persoon ervaart. Dit zorgt dat je kunt begeleiden bij het onderzoeken van de twijfels en het verkennen van manieren om ermee om te gaan.
Plan maken voor verandering
Samen kun je een duidelijk en haalbaar plan ontwikkelen om de gewenste gedragsverandering te bereiken. Dit plan kan bestaan uit kleine stappen, realistische doelen en aanpakken om met mogelijke hindernissen om te gaan. Kijk hoe het tot nu toe gaat en ga samen aan de slag met obstakels.
In deze scholing leer je alles over motiverende gespreksvoering. De scholing is interactief van opzet en de eigen ervaringen en de praktijk zijn het uitgangspunt.