Search
Close this search box.

Hechting en Trauma

SKJ-geaccrediteerd voor 4.30 punten.

Wil jij jouw kennis over hechtingsproblematiek en posttraumatische stressstoornissen vergroten? Schrijf je dan in voor onze scholing!

In de eerste helft van de scholing duiken we dieper in de wereld van hechtingsproblematiek. We bespreken de cirkel van veiligheid en vertrouwen. Daarnaast gaan we in op diagnostiek vanuit de DSM-5 en bespreken we de factoren die invloed hebben op het hechtingsproces. Ook leer je hoe de ontwikkeling van een kind met een hechtingsstoornis afwijkt ten opzichte van een gezonde ontwikkeling.

Tijdens de tweede helft van de scholing besteden we aandacht aan de posttraumatische stressstoornis (enkelvoudige, complex en secundaire PTSS):

  • Hoe wordt het veroorzaakt?
  • Wat zijn de symptomen?
  • Hoe komt men tot de diagnose (DSM-5)?

We bespreken de meest voorkomende behandelvormen en geven praktische handvatten in de begeleiding.  

Na het volgen van deze scholing ben jij in staat om signalen van hechtingsproblematiek en PTSS te herkennen en begrijpen. Je kunt psycho-educatie hierover geven en weet hoe je praktische handvatten kunt gebruiken om meer uit het contact, de gesprekken en de begeleiding te halen. Daarnaast kun je de-escalerend werken. We vragen SKJ-geregistreerde cursisten om nadien een reflectieopdracht te maken.

Docent van deze training

Wout de Vries

Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg

Wout heeft ruime ervaring opgedaan als leerkracht in het speciaal onderwijs, cluster 3, docent in de opleidingen Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg (methodiek, psychologie en sociaal agogische vaardigheden en als gedragswetenschapper bij verschillende kleinschalige zorgaanbieders van specialistische kinderopvang, jeugd- en forensische zorg tot ggz.

Aanmelden voor deze scholing