Search
Close this search box.

Omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een nieuwe handreiking uitgegeven over het het omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf.

Professionals in de open jeugdhulp met verblijf werken met jongeren die vaak veel hebben meegemaakt. Daardoor laten ze soms gedrag zien waar professionals moeilijk mee kunnen omgaan. De professionals gebruiken dan soms vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat mag niet én is niet effectief.

Er zijn verschillende methoden en reflectiemiddelen die zorgorganisaties kunnen helpen bij het vermijden van vrijheidsbeperkende maatregelen en het vinden van een alternatieve aanpak. Het leren van risico’s en incidenten is een van deze methoden. Door het registreren van incidenten kun je van je ervaringen
leren, erop reflecteren en overzicht houden. Het bespreken van de verzamelde cijfers binnen je organisatie helpt om te leren waar het beter kan en hoe je de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen kunt voorkomen.

Bureau Lagro kan jouw organisatie helpen bij het inrichten van een incidentenregistratie en het analyseren en leren van incidenten.